FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· Városunkról
· Gazdaságunk
· Történelmünk
· Kultúránk
· Hagyományaink
· Hivatalok
· Kapcsolat, Impresszum

 
Hírek
 · Helyi hírek
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publikációk
 · Életmód
 · Civil kurázsi
 · Magazin

 
Menük
· Főoldal
· Apróhirdetés
· Bannerek
· Bemutató oldalak
· GYIK
· Hirdetések
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Média partnerek


 
Számláló
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta:

 
Országos támogatóink

 
Támogatók
Ez itt az Ön hirdetésének a helye
Mosolygás 

 
Hirdetés 
Galántán nyugszik Esterházy Mihály gróf
Belföld

Harminc éve amikor a galántai járás újkori fotótörténelmével kapcsolatban gyűjtöttem az anyagot még fogalmam sem volt arról, milyen kiemelkedő személyiség nyugszik a hódi temetőben. Főképp nem tudtam, hogy valami köze volt a fényképezéshez is. Esterházy Mihály gróf személyében egy olyan személyiséget ismerhetünk meg, aki sokoldalúságával példaképpé is válhat. A fiatal gróf a legjobb nevelésben részesült. Nem véletlen, hogy az érdeklődési köre nagyon széles rétű volt. Ezt később is csak tovább bővítette. Már fiatal korában sok minden iránt érdeklődött, kiváltképp a sportok iránt.Az eddig felkutatott anyagok alapján elsősorban utazóként oroszlánvadászként vált híressé. A Budapesti Természettudományi Múzeumban / 1956 utáni kiégés után / maradt még oroszlán Esterházy Mihály vadászataiból. Ami a XIX. század végén, hagyományos közlekedési eszközökkel, bizonyára nem volt kis dolog. Kitűnő lövőként, Magyarország egyik legjobbjaként, a franciaországi Nizzában nemzetközi versenyben első díjat nyert az agyag galamblövészetben. Magyarországon ő szervezte a galamblövészetet és alapította a Galamblövész egyesületet. Hosszú éveken keresztül a Magyar Athletikai – Club nagyon aktív elnöke. A balatoni Yacht Egyesületnek valamint a pozsonyi Hajós-Egyesületnek is elnöke volt. 1892-ben országgyűlési képviselővé választották, főrendiház tagja, császári és királyi kamarás. Meggyőződésem, hogy a levéltárak e fajta tevékenységéről még sok eddig nem ismert anyagot rejtegetnek.

A magyar jégvitorlázás rövid történetében az első elnök Esterházy Mihály, aki az első utak után épített még egy nagyobb szerkezetet és szigorúan meghagyta, hogy ha megfelelő jégviszonyok lesznek a Balatonon, azonnal értesítsék. 1893-ban 6 drb jégvitorlás volt a Balatonon. A Magyar Automobil Club harmadik elnöke 1903-tól 1906 –ig, haláláig. Az automobilok nyilvántartásának megkönnyítésére születtek a rendszámok. Magyarország is az elsők között volt / Olaszország, Franciaország, Anglia és Németország mellett / 1899 – ben osztották ki az első rendszámokat. Az első kocsi, amely számot kapott Magyaroszágon, gróf Esterházy Mihály grófnak a MAC akkori társelnökének és később elnökének Mercedese volt. IBUSZ Utazási Irodák Kft. büszkén vallja magát az akkori Rt. utódának.

Esterházy Mihály gróf a legrangosabb műkedvelő egylet a budapesti Photo Club népszerű elnöke a guminyomatok, guminyomású – németül Gummidruck – eljárással készült fényképek nagy művelője és népszerűsítője volt. 1900 április 27 –én ismertette az eljárást a klub összejövetelén. Az eljárás annyira elterjedt, hogy a kiállításokra küldött képek kétharmada évekig guminyomású technikával készült. 1905-ben megalakult a Magyar Amatőrök Országos Szövetsége Esterházy Mihály gróf támogatásával. Walter Koschatzky: Die Kunst der Photographie.- Residenz Verlag, Salzburg und Wien, 1989 a 329. oldalon, Osztrák szakíró Esterházy Mihály grófot a kiváló amatőrt a sportfotó atyjának tiszteli. Az 1886-ban készült” Gróf Kinszky Nusi magasat ugrik” című fényképe alapján. A XX. század elején több fotóklub alakult Magyarországon és élénk fotósélet kezdődött, nagyon sok kiállítással. Természetesen a korhoz mérten. De jelentős kiállítások voltak nemzetközi szinten is ezeken Esterházy Mihály gróf is képviselte a magyar fotográfiát, mint a piktorializmus jeles alakja. 1904 –ben Nizzában, Marseille-ben, Bécsben, az Angol Királyi Fényképészeti Társaság tárlatán Londonban. 1906 –ban Berlinben a nemzetközi szaksajtó felfigyelt munkáira : Csendélet – tanulmány, Nyílt tengeren, A spanyol tengerparton, Háborgó tenger, Régi spanyol kapu.

Sajnos a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában csak a kiállításon látható gróf portréja található. A Magyar Fotográfiai Múzeumban Kecskeméten sem, de a Prágai Nemzeti Technikai Múzeumban sem, Kismartonban sem találhatók a gróf fényképei.

Esterházy Mihály gróf 1906 Április 28-án húnyt el Budapesten.

Keppert József, igazgató

Galántai Honismereti Múzem

Galántai Polgár Info

 

Dátum: 2008. April 04. Friday, 15:02 Szerző: galanta
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Belföld
· Írta: galanta


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Belföld:
Galántán nyugszik Esterházy Mihály gróf


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 4.8
Szavazat: 5


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

Re: Galántán nyugszik Esterházy Mihály gróf (Értékelés: 1)
Szerző: Justin (boke123456@126.com) Dátum: 2012. February 20. Monday, 07:31
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése) http://sitdress.org
bridesmaid dresses [www.mixweddingdresses.org]Web site powered by PHP-NukeRSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 2007 Polgár Info. Minden jog fenntartva.

PHP-Nuke alapú webportál

Wolf Studio